در صورت وقوع قوز قرنیه یا کراتونوس که در واقع نوعی بیماری چشمی است ، استرومای قرنیه چشم بیمار نازک شده و حالتی مخروطی به خود می گیرد. این اختلال منجر به بروز نزدیک بینی ، افت دید و آستیگماتیسم نامنظم می شود. کراتونوس یک بیماری پیشرونده است که به تدریج می تواند هر دو چشم فرد را درگیر نماید ؛ اگرچه در ابتدای بیماری ، معمولا یک چشم راگرفتار می کند. خوشبختانه ، کراتونوس منجر به نابینایی نمی شود ؛ اما می توان از آن به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های چشمی نام برد که درمان آن ، مستلزم پیوند قرنیه می باشد. لازم به ذکر است که این عارضه می تواند به صورت مادرزادی رخ دهد ؛ هرچند در برخی موارد این بیماری ، طی پروسه بلوغ ظاهر می گردد و تا دهه 3 و 4 سن بیمار ، پیشروی کرده و پس از آن متوقف می شود. این بیماری ، غالبا در نوجوانی یا ابتدای دهه دوم زندگی نمود یافته و به ندرت در سنین بالا پدیدار می گردد. دکتر آراز محمدزاده بهترین متخصص چشم در تبریز برای کسب اطلاعات بیشتر و چگونگی درمان این عارضه مقاله زیر را تهیه کرده است ، توصیه می شود آن را با دقت مطالعه نمایید.

علل بروز قوز قرنیه چیست ؟

تاکنون علت بیماری قوز قرنیه ، شناخته نشده است ؛ اگرچه این بیماری ریشه ارثی ندارد ، اما معمولا چشم پزشکان ؛ وراثت و ژنتیک ، عوامل محیطی و پاره ای از بیماری ها را در بروز آن دخیل می دانند.

 

قوز قرنیه

 

علائم قوز قرنیه چیست ؟

به طور کلی می توان گفت که در مراحل ابتدایی این بیماری ، فرد متوجه علائم خاصی نخواهد شد، اما با کمی پیشرفت بیماری، علائم زیر پدید خواهند آمد:

  • دوبینی
  • تاری دید
  • تغییر بینایی چشم
  • تغییر مداوم شماره عینک
  • عدم توانایی رانندگی در شب
  • حساسیت به نور و مشاهده هاله ای به دور آن

درمان قوز قرنیه با دکتر آراز محمدزاده در تبریز

باید بدانید که چگونگی درمان این عارضه به علائم کراتونوس در هر فرد بستگی دارد ، برای مثال اگر این بیماری در شما به صورت خفیف باشد ، می توانید بینایی خود را با عینک های مخصوص و روش های دیگر با توصیه های چشم پزشک درمان کنید. حتی می توانید از لنز های بخصوص بکار بگیرید ، البته تمامی این موارد از جانب چشم پزشک خوب در تبریز دکتر محمدزاده به شما عزیزان توصیه خواهد شد و بهترین روش برای درمان بکارگرفته خواهد شد.

لنزهای سخت : استفاده از لنزهای سخت ، از جمله راهکارهای درمان قوز قرنیه به شمار می رود که در صورت تحمل این نوع از لنزها توسط بیماران ، می توان اذعان داشت که دید خوبی برای آنان فراهم خواهد شد.

حلقه های نازک در چشم : در مواردی که بیمار قادر به تحمل لنزهای سخت نبوده یا این که شدت این عارضه زیاد باشد ، به طوری که لنز به خوبی بر روی قرنیه قرار نگیرد ؛ می توان با استفاده از حلقه های نازک که طی جراحی بر روی قرنیه چشم بیمار جایگذاری می شوند ، به درمان کراتونوس پرداخته و دید بیمار را تا حدودی بهبود بخشید. لازم به ذکر است که دید حاصل از این حلقه ها ، به اندازه دیدی که در پی استفاده از لنزهای سخت به دست می آید ، نخواهد بود.

پیوند قرنیه : چنانچه این عارضه ، بسیار شدید بوده و ضخامت قرنیه به حدی نباشد که بتوان حلقه های نازک را در آن جای داد ؛ فرد باید تحت جراحی پیوند قرنیه قرار گیرد. توجه داشته باشید که عمل پیوند قرنیه یک جراحی جساس است و دستیابی به نتایج مطلوب از آن ، نیازمند رعایت صحیح و اصولی مراقبت های پس از جراحی می باشد.

لنز ترکیبی : جالب است بدانید که به تازگی لنز های تماسی یا آب دوست ( لنز های هیدرو ژل سیلیکون ) در درمان این عارضه بکار گرفته می شود که تاثیر فوق العاده ای دارند. اما توجه داشته باشید که این لنز ها به دلیل نرم بودن شان با قرنیه تطابق پیدا می کنند و در نتیجه اثر قوز قرنیه را بیشتر کرده و تاثیر درمانی برای شما نخواهد داشت. به همین منظور برای مقابله با این موضوع لنز های ترکیبی تولید شده که مرکز آن ها سخت است و اطراف لنز نیز نرم می باشد. با این حال لنز های ترکیبی یا لنز های سخت برای تمامی افراد موثر نیستند. اما با وجود نسل چهارم این لنز ها و فناوری بروز لنز های ترکیبی ، بیماران بیشترین امکان را برای درمان این عارضه خواهند داشت.

ایمپلنت رینگ : عموما ایمپلنت های داخل چشم ، به منظور کاهش یا از بین بردن آستیگماتیسم و نزدیک بینی در بیماران مبتلا به قوز قرنیه تجویز می شود ، که بهترین جایگزین برای لنز یا عینک ها می باشند. پژوهشگران در این زمینه تائید کرده اند ، که جایگذاری این ایمپلنت ها داخل چشم ، پروسه درمانی بسیار موثری بوده که می تواند جایگزینه عینک و لنز های تماسی گردند. البته در برخی مواقع نیاز است تا افراد بعد از جراحی ، با توجه به تائید پزشک خوب در تبریز دکتر آراز محمدزاده همچنان و در یک بازه زمانی مشخص از لنز های تماسی یا عینک استفاده کنند.

 

قوز قرنیه

 

عوامل خطر مربوط به قوز قرنیه:

هر چند عامل یا عوامل اصلی ایجاد قوز قرنیه هنوز به طور دقیق شناسایی نشده د اند اما موارد زیر می توانند ریسک ابتلا به این بیماری را در افراد مختلف بالا ببرد.

  • ژنتیک:

بیمارانی که سابقه خانوادگی در ابتلا به قوز قرنیه دارند یا به نارسایی و اختلال خاصی مبتلا هستند ، مثل سندروم دان. این افراد نسبت به سایرین در معرض خطر بیشتری قرار دارند.

  • تورم مزمن چشم ها :

تورم مکرر چشم که به دلیل آلرژی ها یا تحریک عوامل مختلف ایجاد می شوند، می توانند بافت قرنیه شما را تخریب کرده و از این راه موجب بروز قوز قرنیه شود.

  • مالیدن چشم ها:

در صورتی که دائما در حال مالش دادن چشم های خود باشید، ممکن است به قوز قرنیه مبتلا شده یا حتی آن را تشدید کند.

  • سن :

این بیماری معمولا در سنین پایین ایجاد می شود. عموما مراجعه کنندگانی که در سنین نوجوانی هستند و قوز قرنیه آن ها پیشرفت کرده، با وخیم شدن شرایط به یک جراحی نیاز پیدا خواهند کرد.

تشخیص بیماری کراتونوس:

برای اینکه پزشک متخصص بتواند در رابطه با ابتلای شما به کراتونوس نظر دقیق بدهد، علاوه بر معاینه چشم و بررسی سابقه پزشکی، پزشک ممکن است راه های زیر را در پیش بگیرد:

  1. توپوگرافی از قرنیه چشم (تصویربرداری از قرنیه چشم) این راه بهترین و دقیق ترین راه برای تشخیص زودهنگام و همین طور بررسی روند پیشرفت قوز قرنیه است. برای این کار یک عکس کامپیوتری از چشم گرفته می شود که از قرنیه یک نقشه کامل ارائه می کند.
  2. معاینه با لامپ اسلیت : این روش به پزشک کمک می کند تا هر گونه حالت غیرطبیعی و آنرمالی را در قسمت خارجی و همچنین لایه های میانی قرنیه تشخیص دهد.
  3. پاکیمتری : این آزمایش به شناسایی نازک ترین نقاط قرنیه می پردازد

💭 سوالات متداول کراتونوس

  • آیا در قوز قرنیه ظاهر چشم تغییر می کند ؟

در واقع اگر بیماری در مراحل اولیه باشد ، تغییر خاصی در ظاهر چشم ایجاد نمی شود اما با پیشرفت آن ، نوک قرنیه برجسته تر می شود به طوری که با چشم معمولی نیز قابل رویت است و هنگام نگاه کردن به پایین ، پلک پایین را برجسته خواهد کرد.

  • پیشرفت این بیماری تا پایان عمر ادامه دارد ؟

معمولا این بیماری 10 الی 20 سال به پیشرفت خود ادامه می دهد اما پس از این مدت روند پیشرفت بسیار کند خواهد شد.

  • چه زمانی انجام جراحی قوز قرنیه از اهمیت بیشتری برخوردار است ؟

هنگامی که بیمار با وجود استفاده از لنز های تماسی نرم هم نمی تواند اجسام را به خوبی ببیند، زمان خوبی برای انجام جراحی می باشد.

  • آیا پس از انجام جراحی پیوند قرنیه ، دید بیمار به طور کامل حاصل می شود ؟

در واقع بلافاصله پس از انجام جراحی دید کامل حاصل نمی شود و این موضوع کاملا به مراقبت ها و پیگیری های بعد از عمل بیمار بستگی دارد. توجه داشته باشید که بعد از انجام جراحی هم مراجعه به چشم پزشک خوب در تبریز دکتر محمدزاده از اهمیت بالایی برخوردار است.