زمانی که مجرای خروجی غده های ترشح چربی پلک مسدود می شوند ، مواد ترشح شده در غده جمع شده و منجر به بروز برجستگی کوچکی در نزدیک یا لبه پلک و در زیر پوست می شود که آن را شالازیون نامیده اند. ( بهترین جراح چشم ) این عارضه می تواند در ابتدا همچون گل مژه قرمز ، ملتهب و دردناک باشد اما پس از چند ساعت یا چند روز این التهاب و قرمزی کاهش یافته و توده ای متورم در لبه پلک باقی خواهد ماند. اندازه این توده می تواند تغییر کند و به مرور بزرگ تر یا کوچک تر شود. در برخی موارد ممکن است بر آمدگی پلک هیچ درد و قرمزی ای در پی نداشته باشد و تنها توده ای برجسته در کنار پلک ایجاد گردد. غالبا این عارضه مشکل چشمی چندانی ایجاد نخواهد کرد و پس از مدتی کوچک شده و از بین می رود. اما برای تسریع روند بهبودی آن بهتر است روزانه 2 الی3 بار ( 5 تا 10 دقیقه ) از کمپرس گرم استفاده نمایید. بدین منظور می توانید از حوله ای تمیز استفاده کنید و شروع به ماساژ دادن نمایید تا مجرای غده چربی باز شود و به بهبودی سریع تر بر آمدگی پلک کمک کند.  برای آنکه با این عارضه بیشتر آشنا شوید ، دکتر آراز محمدزاده متخصص چشم در تبریز مقاله زیر را برای شما عزیزان تهیه کرده است ، که با مطالعه آن حتی با روش های درمان نیز آشنا خواهید شد.

 

شالازیون

 

علائم بر آمدگی پلک چیست ؟

عارضه شالازیون ، علامت خاصی به دنبال ندارد و تنها به صورت یک بر آمدگی کوچک در لبه پلک و زیر پوست نمایان می شود که البته در برخی موارد به تدریج و با گذشت زمان ، بزرگ تر شده و در صورت عدم درمان ؛ می تواند منجر به بروز اختلال در شکل ظاهری چشم و حتی ایجاد آستیگماتیسم و تاری دید گردد.

شالازیون مکرر چگونه خواهد بود ؟

گاهی ممکن است افراد به صورت مکرر با این عارضه مواجه شوند. در این شرایط حتما باید به چشم پزشک خوب در تبریز دکتر محمدزاده مراجعه فرمایید ؛ چرا که ممکن است نشانگر وجود بیماری های چشمی همچون تومور بدخیم پلک ، التهاب لبه پلک ( بلفاریت ) یا سایر مشکلات مربوط به غده ترشح کننده چربی لبه پلک باشد.

چگونه می توان این عارضه را درمان کرد ؟

معمولا زمانی که بر آمدگی پلک کوچک باشد ، ظاهر آن چندان ناخوشایند نیست و احتیاجی به درمان خاصی ندارد. در واقع شالازیون های کوچک خود به خود و پس از مدتی بهبود می یابند.

این در حالیست که شالازیون های بزرگ تر نیاز به درمان دارند چرا که :

از لحاظ ظاهری بر آمدگی پلک ها بزرگ تر ظاهر ناخوشایندی داشته و زیبایی صورت را تحت تاثیر قرار می دهند. همچنین بهبودی این بر آمدگی پلک ها ممکن است حتی تا چند ماه طول بکشد. بر آمدگی پلک ها بزرگ تر ممکن است به قرنیه چشم فشار وارد کنند و با ایجاد تغییر در آن ، منجر به بروز آستیگماتیسم یا تاری دید شوند. بنابراین حتما برای درمان بر آمدگی پلک ها بزرگ به متخصص چشم مراجعه نمایید. یکی از روش های درمانی این بر آمدگی پلک ها ، جراحی است؛ که این عمل با بی حسی موضعی و در پشت پلک صورت گرفته و نیازی به بخیه هم ندارد. روش دیگر درمان این عارضه ، تزریق دارو های استروییدی به درون ضایعه است. این روش تنها در موارد نادر که چندین بر آمدگی پلک به صورت همزمان ایجاد شده اند انجام خواهد شد و تنها زمانی به کار برده می شود که امکان انجام جراحی وجود نداشته باشد. چرا که گاهی ممکن است جراحی به بافت اطراف آسیب وارد کند.

 

شالازیون

جلوگیری

پیشگیری از ابتلا به شالازیون :
با رعایت نکات بهداشتی می توان از ابتلا به این بیماری تا میزان قابل قبولی پیشگیری کرد. برخی از این نکات مراقبتی و بهداشتی عبارتند از :

  • شستن مرتب دست ها: سعی کنید مرتب دست های خود را بشویید و این کار را با دقت و کامل انجام دهید.ممکن است در طول روز بارها به صورت ناخودآگاه با دست چشمان خود را لمس کنید و از این طریق آلودگی را به چشم هایتان انتقال دهید. به همین دلیل تمیز بودن دست ها در زمان تماس با چشم، می تواند عامل مهمی در پیشگیری از ابتلا به این بیماری داشته باشد.
  • مراقبت از لنزهای چشمی : این لنزها مستقیما با چشم شما در ارتباط هستند و هر دفعه مدت زمان طولانی ای در چشم می مانند. قبل از برداشتن این لنزها و در زمان خارج کردن آن ها از چشم، حتما دست های خود را تمیز بشورید و اطمینان حاصل کنید که لنزهای خود را به خوبی ضدعفونی و تمیز کرده اید. علاوه بر این ، توجه به تاریخ انقضا و زمان فاسد شدن این لنزها از موارد دیگری است که باید به آن دقت کنید. چرا که استفاده از لنز فاسد می تواند برای شما خطرآفرین باشد.
  • شستشوی صورت : هر روز زمان استراحت و قبل از رفتن به رختخواب حتما صورت خود را بشویید و کاملا از آلودگی و آرایش پاک کنید. در صورت صلاح دید ممکن است پزشک متخصص به شما توصیه کند که چشم های خود را با یک شوینده مخصوص یا شامپو بچه تمیز کنید، خصوصا اگر مستعد بلفاریت یا التهاب پلک چشم هستید.
  • بهداشت آرایشی : تمام لوازم آرایش قدیمی یا تاریخ مصرف گذشته خود را دور بریزید. حتما هر دو تا سه ماه یکبار ریمل و سایه چشم های خود را تعویض کنید. به هیچ عنوان لوازم آرایش شخص دیگری را استفاده نکنید وسایل خود را هم به دیگران قرض ندهید.

تشخیص

شالازیون چگونه تشخیص داده می شود؟
معمولاً بیماران مبتلا به شالازیون به متخصص چشم یا اپتومتریست مراجعه می کنند. پزشک متخصص با بررسی و معاینه بیمار نکات و مراقبت های لازم را در پیش می گیرند.
هنگامی که به متخصص چشم مراجعه می کنید، باید انتظار داشته باشید موارد زیر برای شما بررسی شود:

سابقه بیماری: سابقه و تاریخچه سلامت و بیماری خود را به طور کامل در اختیار پزشک قرار دهید. این اطلاعات به پزشک کمک می کنند تا مشکل را ریشه یابی کرده و راحت تر و دقیق تر در تشخیص و درمان شالازیون قدم بردارند.

معاینه خارجی چشم : متخصص مربوطه، پلک، مژه ها و بافت پوست شما را معاینه می کند تا علائم و نشانه های آن را بشناسند.

معاینه کامل پلک: متخصصان چشم یک نور روشن می تابانند و از بزرگنمایی برای دیدن پایه مژه های شما استفاده می کنند. آنها همچنین دهانه غدد روغن یا میوبین را بررسی می کنند.

جراحی شالازیون در تبریز تحت نظر دکتر محمدزاده

به طور کلی ؛ زمانی که غدد ترشح کننده چربی به دلیل انسداد مجرای خروجی ، از پلک خارج نشده و در غده چربی تجمع می یابند ؛ بر آمدگی پلک بروز می نماید. گاهی اوقات با استفاده از ماساژ ملایم و استفاده از کمپرس گرم می توان به تخلیه بر آمدگی پلک کمک قابل توجهی نمود. اما متاسفانه گاها با این نوع از اقدامات ، نمی توان بر آمدگی پلک را بهبود بخشیده و باید سریعا به چشم پزشک خوب در تبریز دکتر محمدزاده مراجعه کرد تا با جراحی بر آمدگی پلک و تخلیه چربی های تجمع یافته در غدد چربی ؛ از این معضل رهایی یافت. جراحی بر آمدگی پلک ، غالبا تحت بی حسی موضعی انجام می شود و بدین ترتیب بیمار در حین انجام آن دردی احساس نمی کند. لازم به ذکر است که جراحی شالازیون در کودکان ، تحت بیهوشی عمومی انجام می شود.

تاثیر سن بر جراحی شالازیون

سن به طور کلی نقشی در موفقیت جراحی شالازیون ندارد. با این حال، برخی از عوامل مرتبط با سن می توانند بر روند بهبودی و عوارض جانبی جراحی تأثیر بگذارند :

کودکان : کودکان ممکن است به دلیل اضطراب و عدم همکاری، در حین جراحی شالازیون بی قراری کنند. به همین دلیل، بیهوشی عمومی برای کودکان زیر 5 سال توصیه می شود.
بزرگسالان : افراد مسن ممکن است به دلیل مشکلات سلامتی مانند دیابت یا فشار خون بالا، در معرض خطر بیشتری برای عوارض جانبی جراحی باشند. همچنین، روند بهبودی در افراد مسن ممکن است کندتر باشد.

جراحی شالازیون چقدر زمان می برد ؟

این عمل به طور کلی 15 تا 30 دقیقه طول می کشد زیرا جراحی شالازیون یک عمل سرپایی است که معمولاً در مطب پزشک یا مرکز جراحی صورت می گیرد.

مراحل جراحی شالازیون چیست ؟

بی حسی : قبل از شروع جراحی، پلک با استفاده از قطره یا آمپول بی حس می شود. این کار باعث می شود که بیمار در حین عمل هیچ دردی احساس نکند.
برش : جراح یک برش کوچک در پشت پلک ایجاد می کند. این برش معمولاً در جایی ایجاد می شود که توده قابل مشاهده نیست.
تخلیه : جراح محتویات توده را تخلیه می کند. این کار با استفاده از یک سوزن یا کورتاژ انجام می شود.
بخیه : در بیشتر موارد، نیازی به بخیه زدن نیست. برش به طور خود به خود جوش می خورد.
پانسمان : پس از جراحی، چشم با پانسمان پوشانده می شود. این کار برای محافظت از چشم و جلوگیری از عفونت انجام می شود.

عوارض جراحی شالازیون

این عارضه ؛ عموما نسبت به درمان با جراحی ، پاسخگو می باشد. البته توجه داشته باشید که انجام مکرر این عمل جراحی ، می تواند به بروز اختلال در غده اشکی منتج شده و ریسک آسیب پذیری ساختمان های مجاور غدد اشکی را تشدید کند.

مراقبت های بعد از جراحی شالازیون

بعد از برداشتن پانسمان ، امکان دارد شاهد ترشحات رقیق خون آلود بر روی پانسمان یا حتی در داخل چشم باشید ؛ در صورت بروز چنین امری نگران نشوید ، زیرا این اتفاق ، یک مسئله طبیعی است و اغلب طی چند روز مرتفع می گردد. مواجهه با کبودی و ورم در موضع جراحی نیز امری بدیهی است و معمولا طی 10تا 14 روز برطرف می شود. گاها بهترین چشم پزشک متخصص در تبریز دکتر آراز محمدزاده توصیه می کند که پس از جراحی شالازیون ، پماد یا قطره های آنتی بیوتیک یا داروهای استروئیدی مصرف نمایید ؛ در این صورت حتما داروها را تهیه کرده و به موقع به مصرف برسانید ؛ چرا که این داروها در تسریع فرآیند ترمیم زخم و کاهش التهابات ناشی از عمل ، بسیار موثر می باشند. استفاده از داروهای مسکن معمولی ؛ همچون استامینوفن ، می تواند در کنترل درد احتمالی ناشی از عمل ، کمک کننده باشد.