از لنزهای فیکیک چه می دانید؟ برای اصلاح عیوب انکساری چشم از جمله دوربینی و نزدیک بینی و همچنین آستیگماتیسم ، می توان از لنز داخل چشمی مخصوص موسوم به لنزهای فیکیک استفاده کرد. این لنزها بدون خارج کردن لنز طبیعی چشم ، داخل آن کار گذاشته می شوند. به طور معمول مواقعی از این عدسی ها استفاده می شود که عیوب انکساری چشم با به کار گیری روش های مرسوم مانند لیزر موفق آمیز نباشد. از آنجایی که در این شیوه عدسی طبیعی چشم دستکاری نمی شود ، قدرت تطبیق چشم محفوظ مانده و آن دسته از افرادی که به سن پیر چشمی نرسیده اند به طور همزمان می توانند بینایی دور و نزدیک خود را باز یابند. نام گذاری این لنزها به اسم فکیک نیز از همین جهت است که عدسی طبیعی چشم ها بدون دستکاری باقی می مانند.
نحوه جایگذاری لنزهای فیکیک
در این شیوه ، متخصص چشم تبریز ، در محیط قرنیه یک برش بسیار کوچک ایجاد کرده ، سپس لنز بسیار نازک با هدف اصلاح نزدیک بینی و دوربینی ، و آستیگماتیسم، جلوی عدسی طبیعی چشم قرار داده می شود.
لنزهای داخل چشمی فیکیک پیش از عمل نیازمند ملاحظات خاصی هستند. افرادی که از لنزهای تماسی استفاده میکنند، باید مدتی قبل از معاینه ، استفاده از لنز را متوقف کنند ، زیرا این لنزها میتوانند بر شکل طبیعی قرنیه تأثیر بگذارند. همچنین یک تا دو هفته پیش از عمل ، پزشک با استفاده از روش لیزری ایریدوتومی ، منفذ کوچکی در عنبیه ایجاد میکند تا عبور مایع زلالیه تسهیل شده و از افزایش فشار داخل چشم پس از جاگذاری لنز جلوگیری شود. این روش سریع بوده و تنها چند دقیقه طول میکشد و در برخی موارد میتواند در همان روز عمل انجام شود.
در طول عمل ، از قطرات بیحسی یا داروهای خوراکی برای کاهش درد استفاده میشود و با اسپکولوم پلکها باز نگه داشته میشوند. پس از ایجاد برشی کوچک روی قرنیه ، لنز ورسیس در اتاق قدامی چشم و لنز ویژن ICL در اتاق خلفی جایگذاری میشوند. لنز ورسیس به جلوی عدسی متصل شده و بخیههایی غیرقابل جذب برای بستن زخمها استفاده میشود، در حالی که لنز ویژن ICL بدون نیاز به بخیه در پشت عدسی قرار میگیرد. این جراحی که معمولاً ۱۰ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد ، به صورت سرپایی انجام میشود و پس از استراحتی کوتاه ، بیمار میتواند به منزل بازگردد. پزشک داروهای آنتیبیوتیک و ضدالتهاب تجویز میکند تا روند بهبودی تسریع و ناراحتیها کاهش یابد.
انواع لنزهای فیکیک | منعطف و غیر منعطف
این دسته از لنزهای تماسی به دو دسته کلی تقسیم بندی می شود:
- لنزهای قدامی که در بخش پشتی قرنیه و جلوی عنبیه کار گذاشته می شوند. این نوع از لنزها به شکلی همیشگی و دائمی درون چشم جایگذاری می شود. مزیت این دسته از لنزها این است که هر زمان لازم شد می توان با جراحی ، آن ها را برداشت. عدسی های قدامی خود به دو نوع منعطف یا تا شو و غیر منعطف یا سفت دسته بندی شده اند.
- انواع غیر انعطاف پذیر آن شامل عدسی های آرتیزان (Artisan) می باشد که نازک و سفت هستند. برای جایگذاری به برش های بزرگ تری در سطح چشم نیاز دارند و در نتیجه پس از اتمام عمل ، محل برش باید بخیه بخورد. این دسته از عدسی ها قادر به رفع عیوب انکساری چشم تا بالای 20 دیوپتر می باشند.
- نوع قابل انعطاف آن ها شامل عدسی های آرتیفلکس (Artiflex) می شود که قادر به اصلاح دوربینی و نزدیک بینی تا 15 دیوپتر هستند. از جمله مزیت های این دسته از عدسی ها می توان به وارد کردن آن ها به صورت تا شده به داخل چشم اشاره داشت. همچنین با برش کوچک امکان وارد کردن آن ها به داخل چشم وجود دارد. از این جهت آستیگماتیسم ناشی از برش جراحی در این شیوه کمتر خواهد بود و نیازی هم به بخیه کردن در چشم وجود نخواهد داشت.
2. لنزهای خلفی که بخش پشتی چشم ، به طور دقیق تر روی عدسی بیمار و در پشت عنبیه قرار می گیرند. لنزهای فیکیک بخش خلفی که از طریق جراحی درون چشم جای می گیرند. با بهبود کیفیت بینایی در حد عالی برای فرد همراه بوده و نتایج ناشی از جراحی دائمی و کاملا قابل پیش بینی می باشد. این دسته از عدسی ها از به روز ترین انواع لنزهای فیکیک به شمار رفته و برای تصحیح طیف گسترده ای از نزدیک بینی ها موفق به دریافت تاییدیه FDA شده اند. لنزهای خلفی روی عدسی طبیعی و پشت بخش رنگی چشم سوار شده و سازگاری بالایی با بدن دریافت کننده دارد.
مزایای لنزهای فیکیک
-لنزهای داخل چشمی قادر به اصلاح بخش بزرگی از عیوب انکساری چشم هستند که با روش های جراحی لیزر چشم درمان نشده اند.
-برای بیماران مبتلا به مشکل نازکی قرنیه که با محدودیت برای انجام عمل لیزیک مواجه هستند ، این دسته از لنزها بسیار مناسب است.
-احتمال بروز خشکی چشم یا تشدید این عارضه با این روش کاهش می یابد.
-امکان برداشتن آن ها با جراحی وجود دارد.
لنز فیکیک برای چه کسانی مناسب هستند؟
استفاده از عدسی های داخل چشمی فیکیک برای کسانی مناسب است که شماره چشم آن ها از محدوده قابل تصحیح با عمل های لیزری قرنیه مانند لیزیک و لازک و غیره امکان پذیر نبوده و یا قرنیه چشم نازک می باشد. با این حال استفاده از لنزهای فیکیک با ریسک بالایی همراه هستند. در نتیجه صرفا برای آن دسته از افرادی که نزدیک بینی و دوربینی زیاد دارند به کار می رود و خط اول درمانی برای اصلاح عیوب انکساری سایر افراد ، همچنان جراحی لیزری روی قرنیه خواهد بود. هزینه کاشت لنز برای قوز قرنیه و قیمت لنز دائمی به جای عینک ، بستگی به نوع لنز و خدمات کلینیک دارد.
لنز فیکیک عوارض دارد؟
از عوارض بالقوه جایگذاری لنزهای فیکیک می توان به بروز عفونت اندوفتالمیت ، کم شدن سلول های اندوتلیوم قرنیه اشاره کرد. با اینحال در اغلب کشورهای اروپایی و امریکای جنوبی این لنزها با فراوانی بالا مورد استفاده موفقیت آمیزی قرار می گیرند.