هنگامی که چشم یک شیء را به صورت دو تصویر می بیند ، اصطلاحاً دچار دوبینی شده است. این دو تصویر می توانند کنار هم ، روی یکدیگر یا ترکیبی از این دو حالت باشند. این عارضه باعث می شود که فرد با مشکلاتی همچون اختلال در راه رفتن ، تعادل و حتی خواندن مواجه گردد. بروز دوبيني می تواند بر اثر عوامل مختلفی باشد و با توجه به شدت عارضه ، نوع درمان آن نیز متفاوت خواهد بود.  لازم به ذکر است در برخی موارد خستگی بیش از حد ، یکی از دلایلی است که منجر به دوبینی می شود. اما اگر پس از مدت طولانی دوبيني برطرف نشد می تواند خطرناک باشد و حتی نشانگر مشکلات مغزی باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر از این عارضه توصیه می شود مقاله دکتر آراز محمد زاده را به خوبی مطالعه نمایید.

دوبینی ناگهانی چشم چیست؟

عارضه دوبینی ناگهانی چشم بسیار خطرناک بوده و در هر گروه سنی می‌تواند نشانه یک عارضه جدی باشد. برای مثال در فرد 70 ساله دوبینی ناگهانی و شدید می‌تواند نشانه سکته مغزی خفیف در ساقه مغز و در کودکان نشانه ضایعه مغزی باشد.

استفاده از کاور چشم: این روش به منظور بهبود وضعیت دید چشم درگیر با دو بینی استفاده می‌شود. به این گونه که فرد با قرار دادن یک کاور چشمی و محدود کردن دید چشم سالم، چشم دیگر تحت درمان قرار گیرد.

ورزش: استفاده از ورزش‌های مخصوص چشم که توسط پزشک متخصص تجویز می‌شود؛ یکی از این ورزش‌ها این است که مداد را از فاصله دور به آرامی به نوک بینی متصل کرده و روی آن زوم کنید.

جراحی: جراحی یک روش تهاجمی می‌باشد که معمولاً در مرحله آخر برای بیمار تجویز می‌شود. این روش برای درمان لوچ بودن چشم نیز کارآمد بوده و حتی دو بینی ناشی از آب مروارید را هم درمان می‌کند.

 نحوه پیشگیری از دو بینی

به طور کلی با رعایت برخی نکات بسیار ساده می‌توانید از بروز دو بینی چشم پیشگیری کنید که عبارت‌اند از:

  • کنترل قند خون یا دیابت
  • جلوگیری از خشکی چشم
  • پرهیز از وارد کردن ضربه به سر و جدی گرفتن هرگونه آسیب
  • پیشگیری از ابتلا به آب مروارید
  • مراجعه برای چکاپ سالیانه

البته در برخی موارد بروز دو بینی چشم در اثر عوامل دیگری و به صورت ناگهانی ظاهر می‌شود که قابل کنترل نبوده و نمی‌توان از بروز آن پیشگیری کرد که در این شرایط بهترین گزینه مراجعه به پزشک متخصص است.

انواع دوبینی

  • دوبینی تک چشمی

زمانی که با بستن یکی از چشم ها ، دو بینی وجود داشته باشد ، به آن دوبینی تک چشمی اطلاق می شود. در واقع این نوع دوبينی شایع تر از دوبینی دو چشمی است. زمانی که بیمار به دوبينی تک چشمی مبتلا می شود ، حتی با نگاه به سمت دیگر هم این عارضه برطرف نخواهد شد.

از جمله عواملی که موجب دوبينی تک چشمی می شوند ، می توان به موارد ذیل اشاره نمود :

    • ناخنک
    • قوز قرنیه
    • آستیگماتیسم
    • آب مروارید
    • خشکی چشم
    • جا به جایی لنز

دوبینی

  • دوبینی دو چشمی

در این نوع دوبینی ، چشم ها راستای خود را از دست داده و با بسته شدن یکی از چشم ها ، برطرف می شود.

از عواملی که موجب دوبينی دوچشمی می شوند ، عبارتند از :

  • دیابت
  • استرابیسم
  • بیماری گریوز
  • آسیب های مغزی
  • ترومای ماهیچه های چشمی
  • آسیب به اعصاب کنترل کننده ماهیچه های خارج چشمی

دلایل ایجاد دوبینی

یکی از مهم ترین عواملی که موجب بروز دوبینی می شود ، ضعف عضلاتی است که چشم ها را کنترل می کنند. زمانی که حرکات چشم دچار مشکل شوند ، عملکرد عضلات چشم مختل شده و موجب لوچ شدن آن خواهد شد. از دیگر دلایل بروز دوبيني می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  1. آستیگماتیسم : این عارضه منجر به اختلالات انکساری شده و باعث می شود که نور بیش از حد خم شود.
  2. خشکی چشم : در این حالت چشم به میزان کافی اشک تولید نمی کند یا در برخی موارد چشم زودتر از موعود خشک می شود.
  3. کبودی چشم : در مواردی که به چشم ضربه وارد می شود ، خون و مایعات در اطراف چشم جمع می شوند. در نتیجه به چشم ، عضلات و اعصاب بینایی آن فشار وارد می کند.
  4. بدشکلی عدسی چشم : بیماری هایی همچون آب مروارید لکه ای کدر به روی عدسی چشم ایجاد می کنند.
  5. بدشکلی شبکیه چشم : عاملی همچون لکه زرد که طی آن میدان بینایی فرد را به تدریج از بین می برد.

 

دوبینی

علائم دوبینی چشم

در برخی موارد ممکن است دوبینی هیچ علامتی نداشته باشد اما ممکن است بسته به دلیل بروز آن ، بیمار با یکی از علائم زیر مواجه می گردد :

  1. تهوع
  2. سردرد
  3. افتادگی پلک ها
  4. درد در اطراف چشم
  5. لوچی یک یا هر دو چشم
  6. احساس ضعف در چشم ها
  7. ممکن است بیمار به هنگام حرکت چشم های خود ، با درد مواجه شود.

روش تشخیص دوبینی با دکتر آراز محمدزاده در تبریز

با توجه به این که دوبینی چشم ، می تواند از علل مختلفی نشأت گرفته و دلایل احتمالی زیادی داشته باشد ؛ باید اشاره داشت که تشخیص آن امری دشوار است. به طور کلی افراد مبتلا به دوبینی ، ممکن است با طیف گسترده ای از نشانه ها و علائم خوش خیم این بیماری ؛ اعم از خشکی چشم و دیگر علائمی که سلامت آن ها را به مخاطره می اندازد ؛ از جمله تومورهای داخلی جمجمه روبرو باشند. لازم به ذکر است که قاعدتا تشخیص دوبینی در کودکان ، به مراتب دشوارتر از تشخیص این اختلال در بزرگسالان است ؛ چرا که کودکان نمی توانند آن چه را تجربه می کنند به خوبی بیان نمایند ؛ از این رو این امر سبب می شود که تشخیص  دوبینی در کودکان برای چشم پزشک با دشواری بیشتری همراه گردد.

روش های درمان دوبینی

روش های درمانی متفاوتی برای درمانی این عارضه چشم وجود دارد که پس از تشخیص علت بروز دوبینی و نوع آن تجویز خواهد شد. این روش ها عبارتند از :

  1. عینک زدن
  2. تنظیم مکانیکی
  3. تمرینات چشمی
  4. استفاده از چشم بند
  5. استفاده از لنز تماسی مات
  6. استفاده از منشور در عینک
  7. انجام عمل جراحی به منظور اصلاح موقعیت چشم ها
  8. استفاده از بلور های نازک ، شفاف و پلاستیکی به روی شیشه های عینک
  9. دارو های ضد التهاب و سرکوب کننده سیستم ایمنی

 

دوبینی چشم