شبکیه ، تشکیل شده از لایه ای نازک است و شامل سلول های عصبی و گیرنده نور می باشد که درونی ترین عضو داخلی چشم است و در ناحیه عقب چشم قرار گرفته است. این عضو از چشم بسیار حساس به نور می باشد. وظیفه شبکیه ، تغییر نور به پیام عصبی می باشد و سپس باید پیام عصبی را توسط عصب های بینایی به مغز برساند ، در این صورت افراد می توانند ببینند در نتیجه شبکیه تاثیر گذارترین عضو چشم ، در بینایی می باشد. جراحی شبکیه از تکنیک های درمانی مرتبط با شبکیه بوده که جراح و متخصص چشم در تبریز دکتر آراز محمد زاده در این مطلب در رابطه با آن توضیحات لازم را به شما می دهد.

جراحی شبکیه

علل بروز بیماری شبکیه

عوامل بسیار زیادی در بروز بیماری های شبکیه چشم و نیاز افراد به جراحی شبکیه ، تاثیر گذار هستند ؛ که برخی از آن عبارتند از :

  • وراثت
  • بیماری دیابت
  • افزایش سن
  • اصابت ضربه به چشم
  • رژیم غذایی نامناسب
  • مصرف برخی از داروها
  • قرارگیری به مدت طولانی در معرض نور خورشید

انواع بیماری شبکیه

بیماری های شبیکه انواع مختلفی دارند که عبارتند از :

  1. سوراخ شبکیه چشم
  2. جداشدگی شبکیه چشم
  3. خونریزی شبکیه
  4. بیماری های ارثی شبکیه چشم
  5. رتینوپاتی دیابتی
  6. دژنراسیون ناشی از سن ماکولا
  7. و غیره

جداشدگی شبکیه چشم

منظور از پارگی یا جداشدگی شبکیه چشم ، جداشدن لایه عصبی از لایه رنگدانه دار شبکیه چشم می باشد ؛ در این صورت ارتباط شبکیه با دیگر اعضا چشم قطع می شود بنابراین بافت های شبکیه چشم به مرور زمان در صورت عدم درمان از بین می روند.

در صورتی که این بیماری ، به موقع تشخیص و درمان نشود می توانند باعث نابینایی بیماران شود از همین رو درمان به موقع پارگی شبکیه چشم ، بسیار دارای اهیمت می باشد.

جراحی پارگی شبکیه چشم

تنها روش موجود برای درمان جداشدگی شبکیه چشم ، انجام جراحی چشم می باشد ؛ برای انجام جراحی شبکیه روش های متفاوتی از قبیل جراحی به روش لیزر ، روش انجماد ، باکل اسکلرا و ویترکتومی وجود دارد.

عمل شبکیه چشم چقدر طول می کشد ؟

مدت زمان انجام جراحی شبکیه چشم ، با توجه به شرایط بیمار و وسعت آسیب دیدگی متفاوت می باشد به همین دلیل نمی توان زمان مشخصی برای آن بیان کرد.

کدام دسته از افراد باید تحت جراحی شبکیه قرار بگیرند؟

به طور کلی برخی از افراد با توجه به ابتلا به برخی ناراحتی های مرتبط با چشم با توجه به توصیه جراح چشم خوب در تبریز دکتر محمدزاده ، نیازمند انجام جراحی شبکیه می باشند ، که در ادامه با کاندیدای این پروسه جراحی آشنا خواهیم شد.

  1. افرادی که بنا بر دلایلی شبکیه آن ها دچار جدا شدگی شده است.
  2. افرادی که در بخش مرکزی یا موکولای چشم آن ها سوراخ ایجاد شده است.
  3. افرادی که بخش مرکزی شبکیه آن ها در نتیجه پرده اضافی دچار  چروک شده است.
  4. اشخاصی که سیستم بینایی در آن ها به علت جراحی کاتاراکت یا آب مروارید دچار اختلال شده است.
  5. افرادی که دچار رتینوپاتی دیابتی هستند و  بعلت رتینوپاتی شبکیه چشم آن ها دچار کندگی و یا خونریزی ویتره شده است.
  6. افرادی که دچار عفونت داخل چشمی اندوفتالمیت شده اند. افرادی که چشم آن ها در یک حادثه دچار آسیب و صدمه در ناحیه شبکیه شده است.

اقداماتی که قبل از جراحی شبکیه باید انجام دهید !

در مواقعی که نیاز باشد ، چشم پزشک مواردی را توصیه خواهد کرد تا افراد آن ها را قبل از آغاز جراحی رعایت کنند. در واقع رعایت این موارد رابطه مستقیمی با نتیجه جراحی داشته کی می تواند در دست یابی افراد به نتایج بهتر کمک موثری کند.

  • بنابراین اگر شما عزیزان در لیست کاندیدای جراحی شبکیه چشم می باشید به توصیه های جراح خود گوش دهید. از جمله این مراقبت ها می توان به موارد زیر نیز اشاره کرد.
  • یکی از اقدامات بسیار مهم که تمامی افراد باید به ان توجه کافی و لازم را داشته باشند ، انتخاب یک چشم پزشک ماهر و با تجربه بوده تا ان ها را به نتیجه دلخواهشان برساند در نتیجه لازم است در مرحله اول در شهر خود به دنبال یک پزشک ماهر و با تجربه باشید.
  • در ابتدا تمامی سوابق پزشکی خود را در اختیار پزشک قرار دهید و در صورت ابتلا به هر گونه بیماری خواص آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
  • در صورت مصرف دارویی بخصوص ، بهتر است به منظور کسب اطمینان بیشتر آن را به پزشک خود اطلاع دهید تا در صورت نیاز مصرف آن ها متوقف شود.
  • دارو های تجویز شده را تهیه کرده و در زمان های تعیین شده مصرف کنید.
  • حتما شب قبل از جراحی یک همراه تا پایان روند درمانی خود داشته باشید.
  • بهتر است بدانید که تمامی موارد لازم قبل از جراحی توسط پزشک به زیبا جویان تذکر و توصیه داده خواهد شد ، در نتیجه نگران این موارد نباشید.

 

جراحی شبکیه

مراقبت های بعد از جراحی شبکیه چشم

به طور کلی جراحی شبکیه یا اصطلاحا جراحی رتین ، به دنبال پارگی شبکیه و جداشدگی لایه عصبی – حسی چشم از لایه ای که در زیر آن قرار دارد ؛ صورت می پذیرد و هدف از انجام آن ، چسباندن این دو لایه به یکدیگر می باشد. لازم به ذکر است پس از انجام این عمل جراحی ، باید از چشم در برابر اصابت هر گونه ضربه و عامل خارجی ، حداقل به مدت 14 تا 21 روز محافظت نمود. بدین منظور در طول روز ، می توان از عینک استفاده نموده و در طول شب از شیلد ( محافظ چشم یا اصطلاحا چشم بند ) استفاده کنید. توجه داشته باشید که شیلد ، قابلیت شستشو دارد ؛ لذا توصیه می شود ؛ هر روز نسبت به شستن آن اقدام نمایید و پس از خشک شدن آن مجدد در طول شب آن را بر روی چشم های  تان قرار دهید.

نحوه خوابیدن بعد از جراحی شبکیه

باید اشاره داشت که نحوه صحیح خوابیدن و نیز استراحت بعد از جراحی شبکیه ، در میزان موفقیت ماحصل این عمل جراحی تاثیر قابل توجهی دارد. البته قابل ذکر است که وضعیت قرارگیری سر در حین استراحت و خواب ، در همه افراد یکسان نبوده و بسته به محل پارگی شبکیه و نوع جراحی انجام شده بر روی آن ؛ در هر فردی ممکن است متفاوت باشد. در هر حال ، جراح معالج در تبریز پیش از ترخیص بیمار ؛ توضیحات لازم را در این خصوص عنوان نموده و نحوه صحیح خوابیدن را به بیمار توضیح خواهد داد که افراد باید آن را با نهایت دقت انجام دهند.

نحوه پاک کردن ترشحات چشم بعد از جراحی 

عموما پس از جراحی شبکیه ، پلک های شما تا چند روز متورم بوده و گاها بخصوص در هنگام صبح ، با ترشحات چسبناک یا خونابه های رقیق مواجه خواهند شد. طبق توصیه چشم پزشکان ، به منظور پاک کردن ترشحات خشک شده ؛ تنها باید از قطره کلرامفتیکل یا قطره سرم فیزیولوژی استفاده کرده و آن را بر روی پلک های تان بچکانید. پس از نرم شدن ترشحات ، باید به آرامی و بدون اعمال هر گونه فشار به چشم ؛ ترشحات نرم شده را با پنبه یا گاز استریل با نهایت دقت از روی چشم ها پاک کنید.

استفاده از دارو بعد از جراحی شبکیه

به طور کلی عموما بر حسب صلاحدید بهترین جراح چشم در تبریز دکتر آراز محمدزاده ، مسکن و قرص های ضدالتهاب برای بیماران مبتلا به پارگی شبکه که تحت جراحی شبکیه قرار گرفته اند ؛ تجویز می شود که معمولا باید به مدت 7 تا 10 روز مصرف شوند. در برخی موارد جهت تسریع روند بهبودی و کمک به کاهش سریع تر التهاب ناشی از عمل ، کورتون برای بیمار تجویز می گردد که باید طبق توصیه متخصص چشم به مصرف برسد.

قطره های چشمی

بعد از جراحی شبکیه ، قطره های چشمی برای افراد تجویز خواهد شد که عموما باید به مدت 1 تا 2 ماه و مطابق دستورالعمل توصیه شده به مصرف برسند.

استحمام بعد از جراحی 

اگرچه در همان روز اول بعد از عمل ، شستن تمام بدن به استثنای سر و صورت بلامانع است ؛ اما در خصوص شستشوی سر و صورت باید اشاره داشت که زمان مناسب برای این کار را باید از پزشک خود بپرسید.

رژیم غذایی بعد از جراحی شبکیه

جراحی شبکیه ، نیاز به رعایت برنامه غذایی سختی ندارد و محدودیتی ایجاد نمی کند.

آیا این پروسه جراحی و درمانی عوارضی را به همراه خود دارد ؟

جراحی شبکیه چشم همانند هر پروسه جراحی دیگر عوارضی را به همراه خود دارد. البته لازم به ذکر بوده که در صورت انجام جراحی با استفاده از روش ویترکتومی عوارض جانبی بسیار کمی خواهد داشت. بنابراین توصیه می شود جهت کاهش هرگونه عوارض به جراحی حاذق و با تجربه مراجعه نمایید تا با تمامی اعضای چشم و ساختار چشم آشنایی کافی را داشته باشد ، تا میزان عوارض جانبی همراه با جراحی چشم در شما کاهش پیدا کند. جالب است بدانید که عوارض همراه با این پروسه جراحی افزایش سرعت بروز آب مروارید ، ضعف در بینایی افراد و از هم گسیختگی شبکیه چشم ، خونریزی و عفونت و افزایش فشار بر روی چشم ها می باشد. البته شما می توانید با رعایت مراقبت های بعد از جراحی چشم ها از بروز هر گونه عوارض جانبی پیشگیری نمایید.

آیا جراحی شبکیه همراه با درد است ؟

در طی پروسه جراحی با توجه به استفاده از بیحسی و بیهوشی های عمومی افراد هیچ گونه دردی را احساس نخواهند کرد.اما توجه داشته باشید که احتمال بروز درد بعد از جراحی نیز وجود خواهد داشت ، که با وجود دارو های مسکن قابل کنترل می باشند.

از چند وقت بعد از جراحی شبکیه می توان آرایش کرد ؟

تا زمانی که پزشک تان توصیه نموده از استفاده از مواد آرایشی مثل ریمل ، سرمه ، مژه مصنوعی ، لنز و غیره در چشم و نواحی مجاور آن خودداری کنید.

آیا بعد از جراحی و در طول دوره نقاهت ، می توان به سفر رفت ؟

مسافرت بعد از جراحی شبکیه در صورتی که با خودرو یا قطار صورت گیرد ، ممنوعیتی ندارد   ؛ اما در مواردی که چشم های بیمار محتوی گاز باشند رفتن به مسافرت با هواپیما ممنوع بوده و بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

هزینه عمل پارگی شبکیه چشم در تبریز

هزینه جراحی شبکیه چشم ، پس از معاینه بیمار توسط جراح چشم در تبریز مشخص می شود زیرا موارد بسیاری در هزینه جراحی تاثیر گذار هستند برای مثال : دستمزد پزشک معالج ، شرایط بیمار ، میزان پیشرفت بیماری و غیره.