در حقیقت کوررنگی به بیماری ای اطلاق می شود که طی آن فرد قادر به دیدن یکی از رنگ های قرمز ، سبز و آبی نیست. البته در موارد نادر ممکن است یک فرد قادر به دیدن هیچ کدام از این رنگ ها نباشد. این بیماری زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر قرار داده و حتی در مطالعه و یادگیری نیز اختلال ایجاد خواهد کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید مقاله زیر را که توسط بهترین چشم متخصص چشم در تبریز دکتر آراز محمدزاده ، تهیه شده است مطالعه کنید و به اطلاعات مود نیاز خود دست یابید.

کوررنگی

انواع کوررنگی

تک رنگ بینی :  از تک رنگی به عنوان کور رنگی کامل یاد می شود ، که در بین افراد بسیار نادر است. در این افراد هیچ سلولی قادر به دریافت و تشخیص رنگ نمی باشد. این افراد هیچ گونه رنگی را نمی بینند و تشخیص نمی دهند.

دو رنگ بینی : در افرادی که از بین 3 سلول مخروطی یکی از آن ها آسیب ببیند ، اتفاق می افتد و فرد دیگر یکی از رنگ ها را نمی بیند در نتیجه می توان گفت در دیدن یکی از رنگ ها کور شده و دو رنگ بینی پیدا کرده است. با توجه به اینکه کدام یک از سلول ها آسیب ببیند 3 مشکل می تواند به وجود آید:

سرخ کوری :  فرد دیگر توانایی تشخیص رنگ قرمز را ندارد و رنگ قرمز را به صورت تیره و سبز می بیند.

سبز کوری : از شایع ترین نوع کور رنگی می باشد ، که افراد قدرت تشخیص رنگ سبز را ندارند.

آبی کوری : در این صورت فرد قادر به تشخیص رنگ آبی نمی باشد و معمولا رنگ سبز و آبی را با یکدیگر اشتباه می گیرد.

عوامل موثر در بروز کوررنگی

اصلی ترین عامل بروز این بیماری ، عوامل ژنتیکی می باشد، به طوریکه از بدو تولد همراه فرد خواهد بود. در واقع در چشم سه نوع سلول مخروطی وجود دارد که هر دسته از آنها وظیفه تشخیص یک رنگ را برعهده دارند. اما بیشترین تمرکز این سلول ها به ماکولا ( لکه زرد ) که موجود در بخش مرکزی شبکیه می باشد، دیده می شود.

کوررنگی وابسته به وراثت

این نوع کوررنگی زمانی پدید می آید که فرد یک دسته از این سلول ها را نداشته باشند یا یکی از آن ها به درستی کار نکند. در نتیجه فرد قادر به دیدن یکی از رنگ های پایه نیست. این عارضه  وابسته به وراثت در طول زمان هم تغییری نمی کنند.

کوررنگی اکتسابی

عواملی همچون افزایش سن ، آب سیاه ، تخریب نقطه ماکولا یا رتینوپاتی ناشی از دیابت نیز در بروز این بیماری موثر است.

علائم ابتلا به کوررنگی

عدم تشخیص برخی از گروه های رنگی ( بعنوان مثال فرد رنگ آبی از زرد را تشخیص خواهد داد اما نمی تواند رنگ قرمز از سبز را تشخیص دهد. ) در این حالت از آنجایی که فرد محیط اطراف خود را رنگی می بیند، ممکن است متوجه بیماری خود نشود. یکی دیگر از علائم این بیماری ، دیدن سایه رنگ ها به جای خود آن هاست. در مواردی که بیماری بسیار پیشرفته بوده ، فرد تنها می تواند رنگ های سیاه ، سفید و خاکستری را تشخیص دهد.

چه افرادی باید نسبت به انجام تست کوررنگی در تبریز اقدام نمایند ؟

تست یا آزمون این عارضه ، در تمامی مشاغل و حرفه هایی که مستلزم تشخیص دقیق رنگ می باشند ؛ اعم از طراحان ، هنرمندان تجاری و مشاغلی از این قبیل الزامی است. توجه داشته باشید که کوررنگی ، در صورتی بر عملکرد شغلی تاثیر سوء خواهد گذاشت که آن شغل نیازمند درک رنگ باشد و بروز این عارضه سبب ایجاد مشکل در آن شود.

کوررنگی

سه رنگ بینی نا هنجار

از شایع ترین مدل های کور رنگی سه رنگ بینی بوده که ، در این حالت هر 3 سلول مخروطی فعالیت دارند ، اما تحریک پذیری آن ها تغییر نموده است. که این افراد رنگ های قرمز، سبز، آبی را به درستی نمی توانند ببینند و تشخیص دهند.

عوامل موثر در بروز کوررنگی

مواد شیمیایی : برخی از مواد شیمیایی مانند کود ها، دی سولفید کربن و غیره ممکن است موجب کاهش دید رنگی چشم شود.

داروهای خاص :  ممکن است مصرف بعضی از داروها موجب کور رنگی شود از جمله داروهایی که برای مشکلات قلبی، عفونت ، اختلال نعوظ، بیماری های خود ایمنی، اختلالات عصبی ، مشکلات روانی مصرف می شود، ممکن است مشکلاتی را در بینایی افراد و تشخیص رنگ ها به وجود آورند.

کوررنگی

نحوه تشخیص کوررنگی در تبریز

با انجام یک سری آزمایشات و تست های مخصوص می توان به تشخیص این بیماری و شدت آن پرداخت. در یکی از این تست ها یک نوشته و یا مجموعه ای از اعداد با رنگ های متفاوت در اختیار فرد قرار خواهد گرفت و از این طریق می توان فهمید که بیماری در چه مرحله و چه نوعی می باشد. با توجه به اینکه بعضی از انواع کوررنگی اثرات بسیاری در زندگی فرد خواهند داشت، تشخیص و کنترل به موقع آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

آیا کوررنگی سبب معلولیت می شود ؟

بسیاری از افرادی که با این معضل مواجه هستند ، این طور تصور می کنند که کوررنگی موجب معلولیت می گردد. در خصوص این مسئله باید بگوییم که نگرانی در این مورد کاملا بی مورد است ، چرا که این اختلال عمدتا از بدو تولد با فرد همراه بوده و از این رو مبتلایان به این بیماری ، از عدم توانایی خود در تشخیص صحیح رنگ ها بی اطلاع می باشند و تنها زمانی که این اختلال منجر به ایجاد تداخل در امور روتین زندگی شان شود به آن پی خواهند برد.

دلیل اهمیت تشخیص درست کوررنگی چیست؟

  • کمبود دید رنگی می تواند بر عملکرد کودک شما در مدرسه یا زمین ورزشی تأثیر بگذارد و اعتماد به نفس او را از سنین پایین تحت تأثیر قرار دهد. در بزرگسالان، ابتلا به آن می‌تواند روی شغل‌هایی که می‌توانید دنبال کنید تأثیر بگذارد به همین دلیل هرچه سریع تر این بیماری تشخیص داده شود، فرد زودتر مورد حمیت خانواده قرار گرفته و می تواند سریع تر برای یادگیری اقدام کند.
  • تشخیص کوررنگی علی الخصوص برای کودکانی که به صورت ارثی به این بیماری دچار هستند، می تواند بسیار سخت و دشوار باشد.
  • تشخیص درست و به موقع می‌تواند به افراد کمک کند تا متوجه شوند کجا ممکن است نیاز به درخواست کمک داشته باشند تا از اشتباه کردن یا سوء تفاهم جلوگیری کنند ، این امر به ویژه برای کودکان در مدرسه و در مشاغل خاص مهم است.

کوررنگی چه تاثیری بر زندگی روزمره دارد؟

کوررنگی باعث ایجاد مشکلات متفاوتی در بسیاری از زمینه‌های زندگی می‌شود. البته شاید کوررنگی برای شما مشکلاتی ایجاد کند، اما معمولا با آموزش دیدن می توانید بر این مشکلات غلبه کنید. به عنوان مثال، اگر کوررنگی سبز قرمز دارید، ممکن است در تشخیص پخته شدن گوشت قرمز مشکل داشته باشید. یا شاید در دیدن رنگ های چراغ راهنمایی به مشکل بر بخورید. اما می توانید یاد بگیرید که چراغ قرمز در بالا و سبز در پایین قرار دارد.
برای کودکان مبتلا به کوررنگی انجام تکالیف مدرسه کمی دشوار خواهد بود و احتمالا به کمک نیاز دارند زیرا اغلب آموزش ها دارای کد رنگی هستند.
اگر کور رنگ باشید،انجام برخی از مشاغل و قرار گرفتن در برخی پوزیشن های شغلی می تواند برای شما چالشی باشد.
برای مثال خلبان بودن، رانندگی در مسافت طولانی یا مشاغلی که رنگ ها در آن نقش مهم دارند، مانند طراحی گرافیکی .
از پزشک متخصصدر رابطه با نوع کوررنگی خود و بهترین و مناسب ترین روش های درمان ، کنترل و کنارامدن با آن سوال کنید تا بتوانید بهترین اقدامات را در این زمینه در پیش بگیرید.

درمان کوررنگی با دکتر آراز محمدزاده در تبریز

متاسفانه زمانی که فرد بر اثر عوامل وراثتی دچار این بیماری شده ، هیچ راه درمانی ندارد. شایع ترین نوع کوررنگی عدم تشخیص رنگ سبز و قرمز می باشد. این نوع اختلال نیازی به درمان ندارد و حتی فرد متوجه نمی شود ، که دیگران رنگ ها را مانند او نمی بینند. سایر انواع کوررنگی بسته به این که چه عاملی موجب پدید آمدن آن شده ، درمان خواهند شد.