قوز قرنیه ( کراتوکونوس )

در صورت وقوع قوز قرنیه یا کراتونوس که در واقع نوعی بیماری چشمی است ، استرومای قرنیه چشم بیمار نازک شده و حالتی مخروطی به خود می گیرد. این اختلال منجر به بروز نزدیک بینی ، افت دید و آستیگماتیسم نامنظم می شود.

قوز قرنیه یک بیماری پیشرونده است که به تدریج می تواند هر دو چشم فرد را درگیر نماید ؛ اگرچه در ابتدای بیماری ، معمولا یک چشم راگرفتار می کند.

خوشبختانه ، قوز قرنیه منجر به نابینایی نمی شود ؛ اما می توان از آن به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های چشمی نام برد که درمان آن ، مستلزم پیوند قرنیه می باشد.

لازم به ذکر است که قوز قرنیه می تواند به صورت مادرزادی رخ دهد ؛ هرچند در برخی موارد این بیماری ، طی پروسه بلوغ ظاهر می گردد و تا دهه 3 و 4 سن بیمار ، پیشروی کرده و پس از آن متوقف می شود.

این بیماری ، غالبا در نوجوانی یا ابتدای دهه دوم زندگی نمود یافته و به ندرت در سنین بالا پدیدار می گردد.

علل بروز قوز قرنیه

تاکنون علت بیماری قوز قرنیه ، شناخته نشده است ؛ اگرچه این بیماری ریشه ارثی ندارد ، اما معمولا چشم پزشکان ؛ وراثت و ژنتیک ، عوامل محیطی و پاره ای از بیماری ها را در بروز آن دخیل می دانند.

قوز قرنیه

علائم قوز قرنیه

به طور کلی می توان گفت که در مراحل ابتدایی این بیماری ، فرد متوجه علائم خاصی نخواهد شد اما با کمی پیشرفت بیماری، علائم زیر پدید خواهند آمد :

  • دوبینی
  • تاری دید
  • تغییر بینایی چشم
  • تغییر مداوم شماره عینک
  • عدم توانایی رانندگی در شب
  • حساسیت به نور و مشاهده هاله ای به دور آن

درمان قوز قرنیه

لنزهای سخت : استفاده از لنزهای سخت ، از جمله راهکارهای درمان قوز قرنیه به شمار می رود که در صورت تحمل این نوع از لنزها توسط بیماران ، می توان اذعان داشت که دید خوبی برای آنان فراهم خواهد شد.

حلقه های نازک در چشم : در مواردی که بیمار قادر به تحمل لنزهای سخت نبوده یا این که شدت قوز قرنیه زیاد باشد ، به طوری که لنز به خوبی بر روی قرنیه قرار نگیرد ؛ می توان با استفاده از حلقه های نازک که طی جراحی بر روی قرنیه چشم بیمار جایگذاری می شوند ، به درمان قوز قرنیه پرداخته و دید بیمار را تا حدودی بهبود بخشید.

لازم به ذکر است که دید حاصل از این حلقه ها ، به اندازه دیدی که در پی استفاده از لنزهای سخت به دست می آید ، نخواهد بود.

پیوند قرنیه : چنانچه قوز قرنیه ، بسیار شدید بوده و ضخامت قرنیه به حدی نباشد که بتوان حلقه های نازک را در آن جای داد ؛ فرد باید تحت جراحی پیوند قرنیه قرار گیرد.

توجه داشته باشید که عمل پیوند قرنیه یک جراحی جساس است و دستیابی به نتایج مطلوب از آن ، نیازمند رعایت صحیح و اصولی مراقبت های پس از جراحی می باشد.

قوز قرنیه

سوالات متداول

  • آیا در قوز قرنیه ظاهر چشم تغییر می کند ؟

در واقع اگر بیماری در مراحل اولیه باشد ، تغییر خاصی در ظاهر چشم ایجاد نمی شود اما با پیشرفت آن ، نوک قرنیه برجسته تر می شود به طوری که با چشم معمولی نیز قابل رویت است و هنگام نگاه کردن به پایین ، پلک پایین را برجسته خواهد کرد.

  • پیشرفت این بیماری تا پایان عمر ادامه دارد ؟

معمولا این بیماری 10 الی 20 سال به پیشرفت خود ادامه می دهد اما پس از این مدت روند پیشرفت بسیار کند خواهد شد.

  • چه زمانی انجام جراحی قوز قرنیه از اهمیت بیشتری برخوردار است ؟

هنگامی که بیمار با وجود استفاده از لنز های تماسی نرم هم نمی تواند اجسام را به خوبی ببیند، زمان خوبی برای انجام جراحی می باشد.

  • آیا پس از انجام جراحی پیوند قرنیه ، دید بیمار به طور کامل حاصل می شود ؟

در واقع بلافاصله پس از انجام جراحی دید کامل حاصل نمی شود و این موضوع کاملا به مراقبت ها و پیگیری های بعد از عمل بیمار بستگی دارد. توجه داشته باشید که بعد از انجام جراحی هم مراجعه به پزشک از اهمیت بالایی برخوردار است.