درباره درمان خشکی چشم
درمان خشکی چشم : خشکی چشم ؛ یک بیماری چند عاملی در سطح قدامی چشم می باشد که در اثر کاهش لایه اشکی ، ایجاد می شود و طی آن لایه اشکی تغییر می یابد.
به طور کلی خشکی چشم ، یک بیماری مزمن است که نیاز به تدابیر درمانی طولانی دارد.
تشخیص ، درمان دارویی و رعایت نکاتی در زندگی افراد مبتلا به این بیماری ؛ می تواند آن ها را در درمان خشکی چشم با کمترین هزینه یاری نماید.
علل ابتلا به خشکی چشم چیست ؟
عواملی ؛ اعم از التهابات سطح چشم و اختلالات حسی – عصبی ، نقش تعیین کننده ای در ایجاد این عارضه داشته و می توانند شکایات چشمی زیادی برای فرد به همراه داشته باشند.
معمولا خشکی چشم ، زمانی ایجاد می شود که تولید اشک به اندازه لازم نبوده یا این که کیفیت آن دچار اختلال شده باشد ؛ در واقع عدم تعادل در جریان سیستم اشکی ، سبب بروز اختلال در تولید اشک شده و منجر به خشکی چشم خواهد شد.
البته عوامل متعدد دیگری نیز وجود دارند که می توانند در روند تولید اشک خلل وارد آورده و زمینه ساز ابتلا به خشکی چشم شوند ؛ که عبارتند از :
- وضعیت سلامت افراد : بیماری هایی ؛ از قبیل رماتیسم مفصلی می توانند زمینه ساز ابتلا به این عارضه شوند.
- آلودگی : آلوگی محیط زیست نیز از دیگر عواملی است که در بروز خشکی چشم ، بی تاثیر نخواهد بود.
- برخی داروها : در بعضی موارد نیز تاثیر داروهایی ؛ مانند آنتی هیستامین ، داروهای مخصوص درمان آب سیاه ، داروهای آسم ، داروهای جلوگیری از بارداری و ترکیبات هورمونی ؛ عامل ایجاد این عدم تعادل و مواجهه با خشکی چشم محسوب می شوند.
لازم به ذکر است خشکی چشم ، در اثر انجام برخی امور ؛ نظیر کار با کامپیوتر و استفاده از لنز تماسی ، تشدید می گردد.
تشخیص خشکی چشم
به منظور بررسی و تشخیص بیماری خشکی چشم ، تست های مختلفی وجود دارد که بسته به صلاحدید متخصص چشم و نیاز بیمار ، مناسب ترین آن ها تجویز می گردد.
در ذیل به انواع تست های مخصوص تشخیص خشکی چشم اشاره داشته ایم.
- TBUT : لازم به ذکر است که نتیجه این تست ، وابسته به زمان بوده و در صورت پاسخ دهی در بازه زمانی کمتر از 10 ثانیه ، منجر به تشخیص محتمل شده و در صورت پاسخ دهی در کم تر از 5 ثانیه ، به تشخیص قطعی خواهد انجامید.
- Osmolarity
- Staining ( رنگ آمیزی قرنیه )
روش های درمان خشکی چشم
بر اساس علت و شدت ایجاد خشکی چشم ، درمان های متفاوتی در نظر گرفته می شود :
- استفاده از آنتی بیوتیک ها باعث التهاب پلک می شوند و گاهی التهابات لبه پلک مانع از خروج چربی تولید شده از غدد میبومین به داخل اشک خواهند شد.
- استفاده از دارو های کنترل کننده التهاب قرنیه نیز مانع ایجاد خشکی چشم می شوند.
- استفاده از lubricant
- مصرف دارو هایی همانند قرص ، ژل و قطره های تحریک کننده تولید اشک.
- به کار بردن وسایلی که در بینی قرار گرفته و تحریک کننده اشک می شوند.
- استفاده از قطره های تولید شده از خون بیمار که Autologous blood serum نامیده می شوند.
- روش جراحی بستن مجرای اشکی
- استفاده از light therapy و ماساژ پلک جهت ترشح غدد اشکی.
درمان با استفاده از جراحی
در بیماران مبتلا به ectropion به علت اینکه پلک به سمت خارج متمایل شده ، چشم به صورت کامل بسته نشده و خشکی ایجاد می شود و با اعمال جراحی ، این حالت برطرف خواهد شد.
اپتومتریست ها نیز باید با توجه به میزان و شدت خشکی چشم ، راهکارهای درمانی مناسب را ارائه می دهند تا در نهایت بیماران درمان شوند.